Vad är det egentligen aktiemarknaden mäter?

Aktiemarknaden framhålls ofta som en barometer för ekonomisk hälsa. Rubrikerna trumpetar ut nya rekordhöjder, börsintroduktioner som skjuter i höjden och blomstrande marknader som förmodligen innebär välstånd för alla. I nästan 40 år har den amerikanska aktiemarknaden mestadels varit på uppgång, och berättelsen går ofta ut på att när marknaden blomstrar, så gör ekonomin det också. Sambandet mellan en stigande aktiemarknad och ett genuint ekonomiskt välstånd är dock inte så enkelt som det verkar.

aktiemarknadsnummer på en skärm

Om vi ser bortom tickersymbolerna så växer inte den faktiska ekonomin, som representeras av alla varor och tjänster som köps och säljs, lika snabbt som tidigare. Lönerna har stått stilla i årtionden och den genomsnittliga amerikanska familjens nettoförmögenhet har fortfarande inte återhämtat sig helt efter den stora recessionen. Så vad är det egentligen som aktiemarknaden mäter?

Aktiemarknaden följer i huvudsak människors förväntningar på företagens framtida värde. Investerare köper och säljer aktier – små ägarandelar i företag – baserat på vad de tror att dessa aktier kommer att vara värda längre fram. Denna handel sker ständigt, tusentals gånger per sekund, på globala börser som New York Stock Exchange och NASDAQ. Den senare är hemvist för teknikjättar som Apple och Facebook, medan den förra inkluderar traditionella storspelare som IBM.

Aktiemarknadens övergripande hälsa

För att mäta marknadens övergripande hälsa sammanställer index som S&P 500 och Dow Jones Industrial Average aktiekurserna för ledande företag till en enda siffra. Dessa index är dock inte en sann återspegling av ekonomin i stort, utan snarare en återspegling av investerarnas känslor och förtroende. Det är ofta en berättelse som driver aktiemarknaden – ibland är den faktabaserad, andra gånger är det bara en hype.

man som arbetar på bärbar dator och kontrollerar aktiemarknaden

Historiskt sett har de offentliga företagen i hög grad bidragit till att bygga upp USA:s medelklass genom att skapa trygga, välbetalda jobb och innovativa produkter. Aktiemarknaden har dock utvecklats och aktieägarnas vinstmaximering har fått företräde, till stor del påverkad av ekonomen Milton Friedmans idé om att ett företags främsta ansvar är gentemot sina aktieägare.

Idag prioriterar företag ofta kortsiktiga vinster för att hålla aktiekurserna höga, även om det innebär att den långsiktiga tillväxten offras. Återköp av aktier och kostnadsbesparingar höjer aktiekurserna men gör lite för de anställdas löner eller den ekonomiska expansionen. Resultatet? VD-lönerna har skjutit i höjden, inkomstskillnaderna har ökat och färre amerikaner är investerade i aktiemarknaden.

Aktiemarknaden avgörande mekanism

Trots sina brister är aktiemarknaden fortfarande en viktig mekanism för att avgöra vilka företag som lyckas och vilka idéer som frodas. Även om aktiemarknaden mer speglar investerarnas humör än det verkliga ekonomiska läget, har aktieägarna möjlighet att påverka hur företagen fungerar. Med ett långsiktigt perspektiv kan företagen fokusera på hållbar tillväxt, etiska metoder och genuina ekonomiska bidrag, och på så sätt anpassa vinstmotiven till samhällets välbefinnande.

pengar tjänade på aktiemarknaden

Om vi inser aktiemarknadens begränsningar som ekonomisk indikator kan vi i slutändan arbeta för en ekonomi som tjänar fler än bara aktieägarna och som främjar välstånd för en bredare befolkning.

Om du gillar den här artikeln och ditt intresse är inriktat på att investera, BESÖK VÅR WEBBPLATS

Rulla till toppen